Marcel Sas-Adăscăliții, primarul orășelului bihorean Marghita, i-a scos la muncă pe cei care primesc ajutoare sociale.
Asistații au adunat gunoaiele din parcurile Marghitei, au măturat străzile și parcările și au curățat șanțurile și rigolele, scrie bihoreanul.ro.
„Beneficiarii de ajutoare sociale au lucrat în principal la curăţenie în zonele verzi din oraş. Am făcut un program strict pentru fiecare beneficiar, iar cei care nu l-au respectat suportă consecinţele. Dacă un asistat social are cinci zile pe lună de lucrat şi se prezintă doar în patru zile, pierde ajutorul social”, a declarat primarul.
În luna decembrie, din cei 108 marghiteni cu ajutor social, 18 au fost apți de muncă, dar doar 16 au respectat programul impus de Primărie, așa că doi nu vor mai beneficia de ajutorul de la stat. „În luna noiembrie a fost la fel, două persoane au rămas fără bani”, a precizat primarul Sas-Adăscăliţii.
Primarul va face verificări în următoarea perioadă, deoarece numărul celor inapți de muncă este „curios de mare”…
Marcel Sas-Adăscăliței a candidat ca independent la alegerile locale din 27 septembrie 2020.
„#CurateniaGenerală cu angajații primăriei și cei care primesc ajutor social, în zona parcului de lângă Ocolul Silvic, Parcul din Piața Independenței nr.11 și străzile: Horea, Tudor Vladimirescu, Crinului.
Amenajarea sălii de sport ,,Goga 1″.
În luna decembrie dintr-un total de 108 persoane beneficiare de ajutor social. Au fost apte de muncă 18 persoane, din care 2 persoane și-au pierdut ajutorul social pentru nerespectarea planului de acțiuni sau lucrări de interes local.”, a scris edilul pe Facebook.
Din totalul de 168.566 de beneficiari de ajutor social la nivelul lunii iunie 2020, cei mai mulți asistați social erau înregistraţi în judeţele Dolj (10.973 persoane), Bacău (9.164) şi Buzău (8.995), iar suma medie plătită a fost de 263,45 de lei de persoană.
Potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), suma totală plătită în luna iunie 2020 de statul român pentru ajutorul social (venit minim garantat) s-a ridicat la 44,4 milioane de lei.
Aceleași date indică faptul că, la finalul lunii iunie, erau suspendaţi de la plată 10.010 beneficiari, cei mai mulţi din Botoşani – 993, Teleorman – 645 şi Bacău – 586.
Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (339 lei), Covasna (312,37 lei), respectiv Braşov (311,78 lei).